pilic.work

A snaking bridge that incorporates spaces for play, rest and planting connects two areas of wetland across Shanghai‘s Yuandang Lake, in this project by Brearley Architects + Urbanists.

The China and Australia-based Brearley Architects + Urbanists (BAU) designed the 586-metre bridge for cyclists and pedestrians as a “hybrid structure”, blending architecture, infrastructure and landscape with the existing pathways and nature on the site.

Brearley Architects + Urbanists (BAU) has designed a snaking bridge over Yuandang Lake

Running east-west across the southern end of Yuandang Lake, the bridge has provided a new connection between Shanghai municipality and Jiangsu province since it opened in 2020.

“The serpentine plan of both the park’s networks is adopted for the bridge, making it a smooth and formal extension,” BAU director James Brearley told Dezeen. “It also provides the benefit of varying progressive views, a Chinese classical garden principle.”

It is designed as a “hybrid structure” that blends architecture and landscape

“The bridge is a hybrid of several elements not usually seen in a bridge, combining vegetation, pavilions, sculptural play spaces and plazas with seating,” he continued.

“The client did not plan on the vegetation or pavilion on the bridge, but embraced these initiatives.”

Y-shaped steel columns support the bridge

Y-shaped steel columns support the bridge’s steel box girder structure, topped by a snaking walkway that widens in three places to create space for a covered pavilion and rest areas looking out across the lake.

The bridge is divided into three strips demarcated by graphics. Pedestrian and bicycle lanes run either side of a central area featuring trees, plants and elongated seating areas that follow the bend of the bridge.

At the Yuandang Bridge’s midpoint, a large canopy of hammered metal supported by thin steel columns covers a pavilion space. Here, seating and a “pavilion playground” are incorporated by a sculptural tunnel of white perforated metal sheets.

“The pavilion playground is based on a minimal surface mathematical model,” explained Brearley. “We first explored minimal surfaces in our playground designs with rope nets and solid forms 15 years ago.”

A “pavilion playground” sits at the middle of the bridge

“Maximum perforation giving transparency is achieved where the load is lowest and minimal perforation where the surface requires strength,” he added.

Strips of lighting on the base of the bridge’s walkway create a glowing effect on the lake at night, complemented by lights at the base of seating areas, along the balustrades. Uplighting also creates shadows and reflections in the pavilion playground.

The pavilion contains a sculptural tunnel of white metal sheets

In Shenzhen, Hong Kong-based landscape studio eLandscript took a similar approach of blending architecture, infrastructure and landscape when transforming a disused power plant into an urban wetland.

The photography is by Zhu Runzi.

Project credits:

Architect: Brearley Architects + Urbanists
Project leader: Huang Fang
Team: Berry Pan Linlu, Zhu Qizhen, Yan Xiaoxi, Guo Liexia, Shi Zhengting, Sheng Bailu, Zhao Zheng
Client: Construction Bureau of Fen Lake High-tech Industrial Development Zone, Jiangsu Province, Shanghai Qingpu District Water Conservancy Management Institute
General coordinator: Yangtze River Delta Ecological Integration Development